• Afgelopen jaar was voor iedereen een vreemd jaar, met verschillende lange periodes
  zonder sport of voetbal. Hierdoor is bij een hoop mensen de kracht, conditie en belastbaarheid van het lichaam achteruit gegaan. Om weer fit aan het nieuwe voetbalseizoen te beginnen deelt Tim van Fysiotherapie Van de Kamp hier wat tips en tricks om de kans op blessures te verminderen.

  Hoe snel verlies je je kracht en conditie?
  Hoe snel je je conditie en kracht verlies is helemaal afhankelijk van de mate van inactiviteit. Als je de hele dag zit en weinig beweegt dan zie je na een week als spierafbraak. Wanneer je een actieve baan hebt en veel beweegt dan zal dit (pas) na 3 of 4 weken zijn.
  En mocht je in plaats van voetballen een andere sport gaan beoefenen tijdens de zomerstop dan zal de afbraak minimaal zijn. Een heel duidelijk antwoordt is hier dus niet op te geven. De vuistregel blijft hier: ‘Use it, or lose it’,

  Is een rondje dijk voldoende?
  Tijdens de zomerstop een aantal keer per week een rondje hardlopen is harstikke goed om de basisconditie op peil te houden. Echter vraagt een voetbalwedstrijd om veel korte explosieve sprintjes, een soort interval training dus. Mocht je besluiten om te gaan hardlopen dan doe je er goed aan om naast een duurloop ook intervaltrainingen te doen. Waarbij je korte sprintjes afwisselt met periodes joggen. Zo train je beide energiesystemen in het lichaam en lijkt je training al iets meer op wat er in een wedstrijd van je lichaam gevraagd wordt.

  Hoe belangrijk is krachttraining bij voetballers?
  Als je sterk bent win je meer duels. Als je naast krachtig ook snel en explosief bent dan schiet je harder, ren je sneller en ben je wendbaarder in het veld. Krachttraining is dus zeker een meerwaarde voor iedere voetballer.
  Door krachttraining worden niet alleen je spieren sterker. Ook je pezen, botten, banden en aanhechtingen worden sterker en beter van kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat je algehele belastbaarheid hoger wordt. Je kan meer hebben en zo is de kans op blessures dus minder.

  Wat is een goed trainingsschema?
  Een goed trainingsschema bevat dus alle domeinen van training: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid en coördinatie. Probeer bij jezelf na te gaan waar voor jou de meeste winst te behalen valt en train in dat bepaalde domein. Heb je hulp nodig bij het specifiek trainen van verschillende domeinen? Dan kun je bij ons terecht voor al je vragen en begeleiding.

  Mocht je toch onverhoopt geblesseerd raken in de voorbereiding of tijdens de seizoenstart? Neem dan contact op met de praktijk. Wij zijn daar om jou te helpen.
  Iedere maandag tussen 18.30 en 19.00 bij NOAD’32. Of de andere dagen in de praktijk aan de Azaleastraat.

  Fijne zomer en succes met de voorbereiding!

  Tim van de Kamp

  Fysiotherapie Van de Kamp
  Wijk & Aalburg - Breda